Léčivé účinky lékořice


NUTRIČNÍ PROFIL (OBSAH ŽIVIN)

Sušený kořen lékořice obsahuje převážně sacharidy, minerály a biologicky aktivní rostlinné látky. Zhruba 30% všech sacharidů obsažených ve skořici tvoří škroby (30% a zbytek pak různými druhy sacharidů, jako jsou glukóza, fruktóza nebo sacharóza. Kořen lékořice také obsahuje ve vodě nerozpustnou i rozpustnou vlákninu. Lékořicový extrakt obsahuje pouze rozpustnou vlákninu, což může při nadměrné konzumaci vyvolat projímavé (laxativní) účinky. Lékořicový extrakt se běžně používá jako ochucovadlo při výrobě cukrovinek (bonbóny, lékořicové tyčinky, pendreky, apod.), které jsou oblíbenou pochoutkou zejména v evropských zemích. V některých zemích jsou tyto cukrovinky dokonce největším potravním zdrojem lékořice. Lékořicový extrakt má černou barvu a stejně tak jsou černé cukrovinky z lékořice vyráběné, i když někteří lidé jako lékořici označují také různé barevné tyčinky a bonbóny, které si kupujete na pouti nebo v krámě. Stejně jako ostatní cukrovinky, i bonbóny a jiné sladkosti z lékořice obsahují hodně přidaného cukru, což může mít negativní účinky na zdraví, pokud je budete jíst ve velkém množství. Mezi ostatní běžně přidávané ingredience do lékořicových cukrovinek patří melasa, anýzový olej, chlorid amonný (do slané lékořice) a pojiva, jako jsou škroby, želatina nebo arabská guma. V severní Evropě je velmi oblíbená slaná lékořice, která obsahuje velké množství chloridu amonného (salmiak).


OSTATNÍ ROSTLINNÉ LÁTKY

Lékořice dále obsahuje řadu biologicky aktivních složek, jako jsou přírodní polyfenolové antioxidanty nebo saponiny.

Tady je přehled nejdůležitějších z nich:

Glycyrrhizin: Tatolátka, která se též jmenuje kyselina glycyrrhizová, je v lékořici zastoupena nejvíce. Lékořicový kořen obsahuje 2 - 3 % glycyrrhizinu a lékořicový extrakt pak 10 - 25%. Za řadou léčivých účinků účinků lékořice stojí právě tato látka.

Likviritin (Liquiritin): Tento antioxidant dává kořenu lékořice žlutou barvu.

Likviritigenin (Liquiritigenin): Jeden z hlavních antioxidantů, který v lékořici najdeme. Jedná se o fytoestrogen, látku, která má podobnou strukturu a účinky jako ženský pohlavní hormon estrogen. Má řadu účinků na lidské zdraví.

Glabridin: Tato látka patří mezi antioxidanty a fytoestrogeny a má řadu účinků na vaše zdraví.


LÉČIVÉ ÚČINKY LÉKOŘICE

Lékořice se v tradiční přírodní medicíně používá již tisíce let k léčbě řady různých onemocnění. Protože je bohatým zdrojem biologicky aktivních rostlinných látek, působí na váš organizmu různými způsoby. 


PREVENCE ŽALUDEČNÍCH VŘEDŮ

Žaludeční vředy (někdy také nazývané jako peptické vředy) vznikají narušením sliznice žaludku.

Jejich hlavními projevy jsou bolesti břicha, nevolnost a nechutenství (odborně dyspepsie). Jednou z příčin žaludečních vředů je nákaza baktérií s názvem Helicobacter pylori.

Výtažky z kořenu lékořice se již po staletí používají k léčbě peptických vředů.Odborníci se domnívají, že za účinky lékořice v léčbě žaludečních vředů stojí jedna z hlavních biologicky aktivních složek lékořice, glycyrrhizin.

Karbenoxolon, což je syntetická forma glycyrrhizinu, se dokonce používá jako lék na léčbu žaludečních vředů.

Mohou se v ní totiž uplatnit antibakteriální účinky lékořice. Glabridin, jedna z látek, kterou lékořice obsahuje, totiž dokáže potlačit růst baktérie Helicobacter pylori, která je jednou z hlavních příčin vzniku peptického vředu.


HUBNUTÍ

Obezita je závažná “nemoc”, charakterizovaná nadměrným ukládáním tělesného tuku.

Studie na zvířatech naznačují, že flavonoidy, které lékořice obsahuje mohou zabránit ukládání tuků a nárůstu hmotnosti a stejné účinky lékořice byly pozorovány i na lidech.

Za těmito účinky lékořice stojí pravděpodobně glycyrrhizin, ale mechanismus, jak to funguje není úplně jasný. Studie potvrzují, že konzumace lékořice (nebo lékořicového oleje s obsahem flavonoidů) může pomáhat v prevenci a léčbě obezity.

 

 
35
600135600

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem